logotyp projektu Mazowsze bez smoguUnia Europejska logogodłobipe puap 2

Aktualności

Pryszczyca – wspólne działanie, wspólne bezpieczeństwo

Kategoria: Aktualności
Opublikowano: 22 kwietnia 2025
Informatyk
Odsłony: 11

Pryszczyca – wspólne działanie, wspólne bezpieczeństwo

Co to jest pryszczyca?

Pryszczyca to jedna z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt parzystokopytnych – w tym bydła, owiec, kóz, świń, jeleni, saren i dzików. Choroba ta wywołuje powstawanie pęcherzyków i pęcherzy na błonie śluzowej jamy gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronach racic.

Zainfekowane zwierzęta niechętnie się poruszają, mają podwyższoną temperaturę ciała, obserwuje się u nich apatię, kulawiznę, spadek apetytu oraz spadek mleczności. Charakterystycznym objawem u bydła jest obfite ślinienie. U ciężarnych samic może dochodzić do poronień, a młode zwierzęta mogą nawet paść jeszcze przed wystąpieniem widocznych objawów klinicznych.

Jak dochodzi do transmisji wirusa?

Pryszczyca przenosi się niezwykle łatwo. Kontakt między zwierzętami jest głównym sposobem rozprzestrzeniania się wirusa. Jednak nie tylko!

Źródłem zakażenia może być również:

  • pasza,

  • słoma,

  • obornik,

  • mleko i mięso od zakażonych zwierząt,

  • sprzęt, pojazdy, odzież i obuwie,

  • a nawet ludzie, którzy mieli kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Nawet produkty pochodzące od zakażonych zwierząt (np. mleko, mięso), jeśli nie zostały poddane odpowiedniej obróbce niszczącej wirusa, mogą być źródłem zakażenia.

Jak zapobiegać pryszczycy?

Wprowadzenie do gospodarstwa zwierząt o nieznanym stanie zdrowia jest ogromnym zagrożeniem dla całego stada. Dlatego profilaktyka i zasady bioasekuracji są kluczowe.

Czego unikać?

  • Zakupu zwierząt nieoznaczonych, z nieznanego źródła.

  • Kontaktu zwierząt z różnych stad (np. na pastwisku, przez ogrodzenie).

  • Odwiedzania innych hodowli zwierząt bez przestrzegania zasad bioasekuracji.

  • Wspólnego używania narzędzi, sprzętu i pojazdów z innych gospodarstw.

Co stosować?

  • Oddzielne miejsca do izolacji i obserwacji przez 14 dni każdego nowo zakupionego zwierzęcia.

  • Odzież i obuwie ochronne do obsługi zwierząt.

  • Niecki, maty lub urządzenia do dezynfekcji obuwia przy wejściu do budynków inwentarskich.

  • Mycie i dezynfekcję rąk.

Świadomość i szybka reakcja – klucz do bezpieczeństwa

Pryszczyca może powodować zarówno bezpośrednie, jak i pośrednie straty ekonomiczne. Choroba ta to zagrożenie dla zdrowia zwierząt i stabilności gospodarstw. Dlatego ogromne znaczenie ma szybka reakcja na każde podejrzenie zakażenia.

Każde podejrzenie pryszczycy należy niezwłocznie zgłosić służbom weterynaryjnym. Powiadomienie jest obowiązkowe i kluczowe dla szybkiego zdiagnozowania choroby i podjęcia działań ograniczających jej rozprzestrzenianie.

Podsumowanie

Pryszczyca to nie tylko choroba zwierząt – to również realne zagrożenie dla całego sektora rolnego. Wspólne działanie, przestrzeganie zasad bioasekuracji oraz odpowiedzialność hodowców i pracowników gospodarstw to podstawa w walce z tą niebezpieczną chorobą.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie ministerstwa: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca

Do pobrania: